top of page
Zolar teorik bir para birimidir.

ZOLAR

Son medeniyetin çöküşünü bin yıl ertelemek için sahipsiz Zolar'a sahip çıkın ve Zolar’a “evet” deyin!




Para, toplumsal bir sözleşmedir ve Giga ekonomide paranın kullanım prensipleri açık bir şekilde belirtilmiştir.
Zolar, üçüncü milenyumda insanlığın yeni para birimidir. Zolar, insanlığa aittir ve evrenseldir. Dünyanın tek bankası olan Zbank tarafından dijital olarak yaratılır. Hiçbir yoldan alınamaz veya satılamaz, devredilemez. Mevcut para birimleri ile döviz alım satımı yapılamaz.

Zolar, küresel olarak bireyin birey olarak yaşamasına imkân veren para birimidir.
Bu noktada Zolar; terörü, kara para ile yapılan her türlü ticareti ve yasa dışı faaliyetleri küresel olarak önleyebilir.

Zolar, kontrol ve müdahale edilmemesi ve bireylere satın alma güçlerini göreceli olarak adil yoldan dağıtılabilmesi ve adil fiyatlandırma özelliği ile adil ve hakkaniyetli bir para sistemidir.






PARANIN ÇEŞİTLERİ









Paranın Kullanım Amaçlarına ve İhtiyaçlara Göre Sınıflandırılması


Kategoriler

Bireysel para, insanların ihtiyaçları için kullandığı paradır. Değişik kategorileri vardır. Temel ihtiyaçlar, sosyal ihtiyaçlar, ev, enerji, sağlık, vesaire gibi… Bununla birlikte, lüks ihtiyaçlar ve istekler için ayrı para yaratılabilir.

1) ZOLAR-İNSAN
Bireyler için yaratılan paranın görevleri diğer paralardan farklıdır.
Bireysel ihtiyaçları karşılama aracıdır.
Bireyler tüm ihtiyaçlarını sinerji şirketleri tarafından karşılarlar.


Bununla birlikte bireysel olarak kullanılan para aşağıdaki şekilde farklı kategorilere de ayrılabilir.
Bu ayrım, Evrensel Temel Gelirli bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılamadan sosyal ihtiyaçları için para harcamasına engel olur.

A) ZOLAR- Temel ihtiyaç ve beslenme

İNSAN İHTİYAÇLARI
B) ZOLAR-SOSYAL İHTİYAÇLAR
C) ZOLAR-EV
D) ZOLAR-SAĞLIK
E) ZOLAR-BIRIKIM

ZOLAR-EV parası sadece ev alım satımı için, ZOLAR-SAĞLIK sadece sağlık harcamaları için kullanılacak paradır ve diğer kategorideki ihtiyaçlar için kullanılamaz.
Böylelikle toplumun saglik sigortasi kavramina ihtiyacı olmaz
Evsizlik diye bir sorun olmaz.


Yukarıdaki ihtiyaçlarını karşılamadan hiçbir birey parasını diğer istekleri ve lüks istekleri için harcayamaz.


ZOLAR’IN ÖZELLİKLERİ



1) Zolar, alınamaz ve satılamaz. Mevcut para birimleri ile takas edilemez. Var olan tüm para birimleri ile herhangi bir alım satım yapılamaz.
2) Giga ekonomide, zenginliğine ve çalışmasına bakılmaksızın küresel toplumdaki herkese, temel insani ihtiyaçlarını sağlayabilecek miktarda karşılıksız olarak evrensel temel gelir verilecektir.
3) Bireyler için yegâne zenginlik ölçüsü, yatırım ve miras aracıdır. Gerçek zenginlik, para olarak bireylerde birikir. Bu zenginlik sadece belirli kurallar çerçevesinde mirasçının çocuklarına devredilebilir. Her bireyin kendi çocuğunun geleceği için yatırım yapması bir zorunluluktur. Bu konu “Nüfus Planlaması” bölümünde açıklanacaktır.
4) Para, değerini sonsuza kadar korur. Bugün için bir malın fiyatı ne ise bin yıl sonra da aynıdır.
5) Bireyler parayı çalışarak ve üreterek kazanırlar
6) Para, borç olarak verilemez ve alınamaz.
7) Hiç kimse alım satımdan kâr yoluyla para kazanamaz, hisse senedi satışı, döviz alım satımı yapılmaz. Kumardan para kazanılmaz ve Zolar kumar oynamak amacıyla kullanılamaz.
8) Hiçbir birey kiralama yolu ile gelir elde edemez.
9) Küresel, bölgesel, toplumsal yaşamın doğasına aykırı hiçbir işten para kazanılmaz. İnsan doğasına aykırı bir işten para kazanılmaz. İnsan şeref ve haysiyetine uygun düşmeyen hiçbir şey ya da eylem, para ile ödüllendirilmez.
10) Komisyonculuk ve aracılık yolu ile para kazanılmaz.
11) Bireylerden toplum yararı veya başka amaçlarla vergi toplanamaz. Kamusal tüm harcamalar için gereken fon Zbank tarafından sağlanacak ve gerekli yatırımlar ya da hizmetler, ilgili şirketler tarafından yapılacaktır.
12) Satın alma gücü: Küresel olarak satın alma gücü her yerde aynıdır.
13) Bununla birlikte bireylere emeğin karşılığı olarak da değeri aynıdır. Ancak, bireyin farklı coğrafyalarda verdiği emek aynı olmayabilir. Coğrafi ya da iklim şartları nedeni ile üretim kolay olmayabilir. Dolayısıyla ücretler farklılık gösterebilir ve bu da fiyatları bölgeden bölgeye bir miktar farklı yapabilir.
14) Para sisteminin sahibi yoktur. Böylelikle para yaratmadan kimse menfaat elde edemez.
Medeniyet, para sistemi üzerine kurulursa para, yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Para yaşamın standardıdır ve yaşamanın en etkili yoludur. Bireyin ve toplumların yaşam standartlarını belirler.
15) Bireyler tarafından kullanılan para, yalnızca insan ihtiyaçlarının karşılandığı bir araçtır.
16) Şirketler tarafından kullanılan para, yalnızca ilk yatırım sermayesi ve işletme sermayesidir. Bu para ücret olarak kullanılmaz.
17) Şehirler tarafından kullanılan para, yalnızca şirketlerden alınan mal ve hizmetlerin satın alınması amacı ile kullanılır.
18) Bireyler arasında para transferi yoktur.

İnsani Değerlerin Korunması İlkesi

Parayı insanlar arasındaki iletişimden çıkartmanın birçok faydası vardır.
İnsanlar arasında oluşan hukuki anlaşmazlıkların ve bireysel sorunların başında para ile kurulan ilişkiler ya da kurulan ilişkilerin para yüzünden bozulması gelmektedir.

Öte yandan, günümüzde kullanılan para her türlü yasal olmayan mal ya da hizmeti de satın almaktadır. Bireyler arasında para transferinin olmaması bu sorunun çözümünde önemli bir katkı sağlayacaktır.

Her türlü mal ya da hizmet üretimi şirketler tarafından yapılacak ve bireyler tüm ihtiyaçlarını şirketlerden temin edeceklerdir.

Ekonomik sistemi büyük bir havuz olarak düşünelim. Toplumdaki tüm bireyler topluma fayda prensibi ile havuza bir iş üreterek bir değer katarlar ve topluma faydalı oldukları oranda bu havuzdan ihtiyaçlarını karşılarlar.
Bu işleyiş içerisinde hiçbir bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için borç alma zorunluluğu ya da bir başkasından para alma ihtiyacı oluşmaz.

Bireyler, hayatta beklenmedik şartlarda toplu paraya ihtiyaç duyabilirler. Bunun için Zbank bünyesinde ayrı bir sigorta ve kredi sistemi kurulabilir.
Her durumda, bireylerin herhangi bir sebeple kredi kullanma ihtiyaçları olduğunda bile, bu para bireylere verildiği kadar geri ödeme prensibi ile verilmelidir. Yani Giga ekonomide ihtiyaç kredileri faizsizdir.

19) Kişisel menfaat elde etmek için para karşılığı insan çalıştırılmaz.
20) Para, geleceğin güvencesi ve yegâne zenginlik birikim aracıdır.
21) Zolar, dijital paradır.
22) Para sisteminin kullanılma maliyeti sıfırdır ya da sıfıra yakındır.
23) Bireysel para sermaye olarak kullanılamaz.



ZOLAR’IN FONKSİYONLARI

Para, günümüz karmaşık ekonomisinde fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmediği gibi, bu karışıklıkta, işlevlerin dışında da kullanılmaktadır. Bununla birlikte modern medeniyette, paranın başka fonksiyonlarının da açık bir şekilde ortaya konulması gerekmektedir.


ZOLAR’IN FONKSİYONLARI (AMACI VE GÖREVLERİ)


1) BİREYSEL İHTİYAÇLARI KARŞILAMA ARACIDIR

Birey yönünden para, her türlü bireysel ihtiyacın şirketler tarafından üretilmiş mal ve hizmetler aracılığı ile karşılanması için kullanılır.

2) SATIN ALMA GÜCÜ ELDE ETME ARACIDIR




Zoların satın alma gücü korunmalıdır.
Bireyler satın alma gücünü elde etmek için topluma faydalı bir değer üretmek zorundadırlar. Üretime katılan bireyin satın alma gücünü ve dolayısıyla yaşam kalitesini artırma aracıdır.

3) YEGANE ZENGİNLİK VE SATIN ALMA GÜCÜ BİRİKTİRME ARACIDIR

Giga ekonomide bireylerin zenginliklerini biriktirmek için gayrimenkul, değerli metaller, sanat eserleri vs. gibi para dışı değerler toplamasına gerek yoktur.

4) SATIN ALMA GÜCÜNÜ KORUMA FONKSİYONU
Paranın bugün ne miktarda mal ve hizmet satın alabiliyorsa yarınlarda da aynı miktarda mal ya da hizmeti satın alabileceği Zbank tarafından garanti edilmektedir.

5 FİYAT BELİRLEME ARACIDIR
Giga ekonomide fiyatlar sabittir.

6) ÖLÇÜM ARACIDIR
Paranın bir değişim aracı olabilmesi için aynı zamanda bir ölçüm aracı olabilmesi gerekmektedir.
Bir değişimde iki unsuru birbiri ile veya sistemdeki diğer unsurlarla mukayese etmeden ve değer, fayda ve önemini birbirleri ile karşılaştırmadan adil bir değişim sağlamak mümkün olamaz. Altına dayalı para sisteminde, piyasadaki tüm mal ve hizmetler ağırlığı miktarında altınla mukayese ediliyor ve değer, fayda veya önem yönünden altınla ölçülüyordu. Bir ölçek buğday bir altına, iki ölçek arpa bir altına gibi... Böylelikle buğdayın arpaya göre fiyatı karşılaştırılabiliyordu.
Bu noktada altına dayalı para sistemleri daha anlaşılır ve değişimlerinde iki tarafın değerini ölçmede daha somut bir özellik ortaya koymaktaydı.
Para, bir mal ya da hizmeti diğerleri ile değiştirirken ölçerek ve birbiri ile karşılaştırarak değiştirir.
Bu anlamda para, bir referans noktasıdır. Tıpkı ahşap bir ev yapan marangozun cetveli, pergeli, gönyesi, su terazisi, metresi, mezurası gibidir.
Bu noktada para kavramının yalnızca değişim aracı olması işlevi tek başına bir anlam ifade etmez. Para; fiyat, ücret, satın alma gücü ve yaşam standartları, değer, önem, fayda gibi kavramları ile belirginlik ve bir anlam kazanır. Çünkü para, mal değişiminde fiyat verilerek, emek değişiminde ücret verilerek kullanılır. Böylelikle mal ve emek de birbiri ile değişim imkânı bulur ancak ölçüm imkânı da bulmalıdır. Fiyat ve ücretlerin birbirine göre rölatif değerleri net bir şekilde ortaya konulmadan ve adil bir şekilde ölçülmeden paranın değişim aracı olarak kullanılması adil bir değişime imkân vermez.

7) ÖLÇÜMDE RÖLATİVİTE GÖREVİ
Para;
Malın fiyatını diğer mallarla,
Hizmeti diğer hizmetlerle,
Emeği diğer emeklerle,
Toplumsal faydayı diğer toplumsal faydalarla,
Ücreti diğer ücretlerle karşılaştırmalı olarak ölçer.

8) TOPLUMSAL FAYDA YARATMA VE BU FAYDAYI ÖLÇME ARACIDIR
Para toplumsal bir kavramdır ve toplumsal faydayı ölçerek, toplum için emek ve değer üreten insanlar para ile ödüllendirilmelidir.

9) YAŞAM STANDARDI SAĞLAMA ARACIDIR

Küresel toplumdaki tüm bireylerin minimum yaşam standartlarını sağlama ve koruma aracıdır.
Para, çalışmasına veya zenginliğine bakılmaksızın evrensel temel gelir olarak tüm bireylere verilir.


10) EVRENSEL TEMEL GELİR BİRİMİDİR
11) HAYAT STANDARDI BELİRLEME ARACIDIR
12) ADİL GELİR DAĞILIMI ÖLÇME ARACIDIR




 

bottom of page